MÉCSES Református Szociális Szolgáltató Központ

Tiszakerecseny

mecses logo 

„Ott vagyunk, ahol jót lehet tenni…”

A fenntartó neve:      Tiszakerecsenyi Református Egyházközség                                                

Címe: 4834 Tiszakerecseny, Árpád út 40.

Telefonszáma: (36)45-630-170

E-mail címe:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Képviselője: Veress Róbert lelkész

                     Németh János gondnok

Az intézmény neve:MÉCSES Református Szociális Szolgáltató Központ

Címe: 4834 Tiszakerecseny, Árpád út 40.

Telefonszáma: (36)45-630-170

E-mail címe:tiszakerecseny @reformatus.hu

Vezetőjének neve: Veress Róbert Intézményvezető-Klubvezető

Vezető mobilszáma: (36)30-638-7789

Vezető gondozó: Tóth Lászlóné

Vezető gondozó mobilszáma: (36)30-942-6352

Az intézmény alapításának éve: 2011.

Alapadatok ellátási formánként (amennyiben többféle szolgáltatás van):

1. Ellátás típusa: Szociális étkeztetés

     Férőhelyekszáma:Igény szerint.

     Ellátási terület:Tiszakerecseny

2. Ellátás típusa: Idősek nappali ellátása

     Férőhelyek száma:30

     Ellátási terület:Tiszakerecseny

3. Ellátás típusa: Házi segítségnyújtás

     Férőhelyek száma:144

     Ellátási terület:Tiszakerecseny, Tiszaadony, Tiszavid, Zsarolyán, Lónya, Tiszaszalka, Vámosatya, Kisszekeres, Nagyszekeres, Jánkmajtis.

Bemutatás

 1. Az intézmény mottója:

„…tenni a jót ott, ahol lehet, úgy, ahogy lehet. Tekintet nélkül arra, hogy másoknak tetszik-e, vagy nem, hogy mások látják-e, vagy nem, hogy lesz-e sikere, vagy nem.”

 1. Az intézmény rövid története

A Mécses Református Szociális Szolgáltató Központ 2011.01.01-én kezdte meg működését, az Idősek nappali ellátásával, és a szociális étkeztetéssel. Ekkor 30 fő klubtagot és 15 fő szociális étkezőt tartottunk nyilván.2011.07.01-től egy előzetes közvélemény kutatás eredményeként a szociális szolgáltatás házi segítségnyújtással bővült, aminek keretében 45 fő gondozottat láttunk el. 2012.01.01-től az igényekhez igazodva növeltük a házi segítségnyújtásban lévő ellátotti létszámot. Jelenleg,az idősek klubját 30 fő veszi igénybe,20-25 fő szociális étkezőnk van, és 144 fő gondozottunk a házi segítségnyújtásban.

 1. Az intézmény elhelyezkedése

Az intézmény közel van a település központjához. Akadálymentesített bejárattal megközelíthető.

 1. Tárgyi körülmények

 

Az idősek nappali ellátása a MÉCSES Református Gyülekezeti Központban történik. A klubtagok foglalkoztató szobája, egy minden igényt kielégítő tágas, tv-vel, videoval, DVD-vel, projektorra felszerelt helyiség. Az irodai munkát számítógép, internet, fénymásoló, és nyomtató segíti. Az épület hátsó részében helyezkedik el a konyha, ahol a gondozottak kulturált körülmények között étkezhetnek, főzhetnek. A gyülekezeti központ emeletén négy szobás, négy ágyas ifjúsági szálló várja a megpihenni kívánó vendégeket. Az emeleti nagyteremben kondi gép, biliárdasztal, televízió várja a kikapcsolódni vágyó felnőtteket és fiatalokat. Tisztálkodásra két zuhanyzóban van lehetőség, mely automata mosógéppel is el van látva. Az épület korszerű fűtéssel van ellátva, mely puffer tárolóval kiegészítve takarékos fűtést biztosít. A használati meleg vizet napkollektor biztosítja, az elhasznált áramot napelemek termelik meg.

2 személygépkocsival, 1 kisbusszal rendelkezünk, és használhatjuk az alapítványunk tulajdonában lévő 9 személyes kisbuszt is.

 1. Szakmai koncepcióröviden

 

Településünkön a szociális hátrányok halmozottan vannak jelen. Valljuk, hogy minden embernek joga van emberhez méltó körülmények között élni. Ehhez nyújtunk intézményes segítséget. Lényeges, hogy mindenki egyénre szabottan, egyéni szükségleteit figyelembe véve részesüljön szociális szolgáltatásban. Fő célunk a szociális biztonságon túl, az egyén pszichés, mentális biztonságának megteremtése.

 

 1. Lelki alkalmak

Minden hétköznap 9-10 óráig reggeli áhítatot tartunk. A reggeli elcsendesedés jelentőségét mutatja, hogy a klubtagok, a napi klubon kívüli programjukat az áhítathoz igazítják. A közös ima, és ének közelebb hozza az embereket egymáshoz.Heti egy alkalommal pszichés gondozást tartunk, melyet nagy érdeklődéssel fogadnak. A vasárnapi Istentiszteleten szép számmal jelennek meg az ellátottaink, és a szociális szolgáltató központ alkalmazottai, hitéletüket gazdagítva.

 1. 7.Szolgáltatások

           Szociális étkeztetés:

Azom a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri melegétkezéséről kell gondoskodni , akik önmaguk, és eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani az étkezést. Különösen kora, egészségi állapota, fogyatékossága, hajléktalansága miatt.

Nappali ellátás: idősek klubja

Az idősek klubja elsősorban saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk, vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló önmaguk ellátására részben képes személyek vehetik igénybe. Részükre biztosít lehetőséget nappali tartózkodásra, társas kapcsolatokra, ill. az alapvető higiéniai szükségleteinek kielégítésére.

Többletszolgáltatás: az egészségi állapotuk miatt bejárni képtelen ellátottakat gépkocsival beszállítjuk. Minden klubtagnak térítésmentesen, tízórait és uzsonnát biztosítunk.

          Házi segítségnyújtás:

A házi segítségnyújtás, a szolgáltatást igénybe vevő személy részére,saját lakókörnyezetében biztosítja, az önálló életvitel fenntartásához szükséges ellátást.

 1. Mindennapi életről

 

A Mécses Református Szociális Szolgáltató Központ napi szinten 20-25étkezőt, 30 fő klubtagot, és 144 fő házi segítségnyújtásban részesülőt lát el. A klubtagok reggel 8 órától du. 16 óráig vehetik igénybe a szolgáltatást. Színes, életkori sajátosságaiknak megfelelő programok várják őket. A házi gondozottakat a gondozónőjükön kívül a vezető gondozónő is rendszeresen látogatja, felmérve az egyéni igényeket.

 

 1. Kapcsolat a helyi gyülekezettel

A szociális központnak és a helyi gyülekezetnek a kapcsolata példaértékű. pl. a Szeretethíd keretében megtartott önkéntes napon, korra és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül a gyülekezeti tagok, az ellátottak és a MÉCSES alkalmazottai egy közös cél érdekében jöttek össze. A klubtagokés az alkalmazottak karácsonykor ajándékkal kedveskedtek a templomban fellépő gyerekeknek. Minden jelentősebb ünnepet együtt tartunk.

 1. Személyei feltételek

A szolgáltató központ munkatársai:

Egy fő vezető lelkész. egy fő vezető gondozónő, és 17 gondozónő, ill. egy fő szociális segítő, egy fő könyvelő. A gondozónők között van református és katolikus vallású is.

 

 1. A szolgáltatások iránti kereslet

Településünk egyik jellemzője az elöregedés. Az idős emberek támasz, segítség nélkül maradnak. Elsősorban ők, ill. az elmagányosodott emberek keresik egyre nagyobb számban a segítséget, fizikai, mentális, és pszichés segítségnyújtás céljából.

 

 1. Önkéntesek bekapcsolódnak-e a szolgálatba, ha igen, kik és hogyan?

Igaz az a mondás, hogy aki nem hiszi abban, hogy mennyi jó ember van, kezdjen el valami jót tenni és meglátja, mennyien odaállnak mellé. Önkéntes szülőkre, fiatalokra bármikor számíthatunk, egy-egy jótékony program megvalósításakor. Legutóbb egy jól sikerült falunap alkalmából mutathattuk meg, hogy mennyire is összetartó közösséghez tartozunk.

 1. Egyéb releváns információ:

Nyitott szemmel és nyitott szívvel kell szolgálnunk , mert csak így tudunk empatikusak lenni. Ez pedig elengedhetetlen feltétele annak, hogy minden ember egyénre szabott figyelmet és gondoskodást kapjon.

A kötelező feladaton kívül, beteglátogatással, jótékonykodással, élelmiszer osztással, tüzelővel, stb. segítjük az arra rászorulókat.